Final och bronsmatch (söndag kl 13)

Le Grande Finale med la crème de la crème. Bättre än så här blir det inte. Förväntningar på läktaren, nervösa men laddade spelare och drömmar om VM i Östersund senare i vår. Det var tävlingen bästa matchpass med grandiost spel med hög svårighetsgrad. I sista omgångarna märktes nerverna och spänningen på läktaren var, precis som på isen, olidlig. Curling när det är som allra bäst. Den samlade presskåren imponerades!

Final: C Noréen/P Noréen – T Westman/R Ahlberg

T Westman/R Ahlberg 2 1 1 2 1 7
C Noréen/P Noréen 1 1 3 1 6

Att Noréen/Noréen skulle vara ett av finallagen var inte otippat. De har fina meriter, stor rutin och inte minst är de duktiga curlingspelare. Finalplatsen utan tveksam välförtjänt. De mötte underdogs Westman/Ahlberg i gruppspelets första omgång och där visade upp Westman/Ahlberg sitt blankaste stål och vann rättvist med 7-4. Överlag har de spelat bra hela tävlingen och är värdiga sin finalplats.

Riskminimering var melodin i omgång 1. Ingen guard vill vi ha sa Noréen då blir det dubbel tillbaka replikerade Ahlberg och plötsligt var det öppet hus. Säker etta för Noréen på sista stenen. Pang-pangfesten fortsatte i omgång 2. Trippel hit, dubbel dit och när krutröken skingrats hade Westman en dragning för två som satt säkert. Utsökt spel för oss curlingälskare.

I omgång tre bröts mönstret med fler sten i spel. Det var som om skuggboxningen var över och fajten börjat på allvar. Noréen fick vaska sin sista för att undvika domedagen, trots att det innebar en stulen poäng. Man tog sedan bara en etta i fjärde och favoriterna var lite mot väggen i halvtid.

I femte fick en hård take från Noréen olyckliga konsekvenser. Tre egna stenar ut ur boet och liten liten matchboll för Westman/Ahlberg som dock missade lite på sin sista sten och fick nöja sig med ett. Katter har nio liv säger man, men curlingspelare har minst tio.

Sjätte omgången dominerades fint av Noréen och när man mätte in till en tredje poäng så hade pendeln svängt igen till fördel 5-4 utan sista sten.

Spännande sjunde omgång med viss katastrof-risk för Noréen som dock redde upp situationen bra och tvingade till två efter att Westman missat en svår split för tre poäng. Olidligt spännande inför sista omgången med ett ned för Noréen men favör med både sista sten och framför allt ett powerplay. Åttonde omgången var spännande och ett för recensenten märkligt val av Noréen att frysa på sin andra sten, istället för att slå bort centerguarden gjorde att omgången blev ovanligt komplicerad med för mycket sten i spel. I slutändan satt man med en svår dragning för matchen, men var för korta. Alltså skiljeomgång. I den började man med en bra frys, men kom inte riktigt till eftersom Westman/Ahlberg hela tiden kontrade allt med säkert och resolut spel. I slutändan behövde man aldrig spela sin sista sten utan kunde titulera sig svenska mästare.

Westman/Ahlberg slutade fyra i gruppspelet, men har genom hela turneringen imponerat med bra och moget spel. Segern var därför logisk. Prisutdelningen försenades eftersom paret var upptaget i segerintervjuer med Göteborgs-Posten.

Bronsmatch: M Wendel/F Wingfors – C Fransson/G Köhn

M Wendel/F Wingfors 2 2 1 1 6
C Fransson/G Köhn 1 1 1 2 5

Ridån var långt neddragen hos Wendel och Wingfors efter den tuffa semifinalförlusten och det var nog tur att det var några timmars vila innan man skulle upp i ringen med kastade handskar mot Fransson och Köhn. De senare var säkert inte så glada efter semifinalförlusten, men de har spelat fin curling hela helgen och knutigt ihop de säckar som krävts för en plats i finrummet.

Om finalens första omgång var feglir så gick lagen all-in i bronsmatchen. Kluster av stenar på fyrfoten och  ingen, inte ens spelarna, verkade veta vem som hade bästa sten. En stulen etta enades man om och sedan fortsatte dragfesten i omgång 2 fram till Wendel/Wingfors fick rätt vinklar och pangade på ett paket. Stenar åt alla håll, men deras låg kvar i mitten. Bra läst och bra utfört. Franssons sista sten var 110 % med vick perfekt bakom guard och det såg ut att tvinga Wendel att dra på fyrfoten för ett. Istället valde laget en skjutning för två som satt perfekt. Lagen visade verkligen varför de var i slutspel!

Fransson/Köhn tog en lugn etta i tredje för att satsa allt på fjärde omgången  Wendel/WIngfors bjöd in till dragspel och dans och det accepterades. Utan centergurad var det mycket vinklar åt alla håll. I slutändan var en dubbelfrusen skotte på knappen svår att få bort och ytterligare en stulen poäng för våra norrländska gäster.

Tvåan i omgång fem var psykologiskt viktig för hemmaspelarna. Ledning igen efter att gått tomhänta två omgångar och doften av brons fanns i näsborrarna.

Fransson och kompanjon Köhn är taktiskt slipade och fick powerplayed i sjätte dit de ville med tre-tempo, som inte gick att hålla. En dragning på hela boet för två poäng var ändå en bra utdelning.

Wendels/Wingfors powerplay i sjunde började bra, men efter en oväntad missad peeling av en centerguard av Wingfors var det ryggen mot väggen. Chansen fanns ändå för tre poäng men sista utslagningen curlade upp något och man fick nöja sig med en etta. Helt lika inför sista men Fransson/Köhn med favören av den viktiga sista stenen.

Sista omgången hade allt en bra curlingomgång kan önska sig. Spännande vinklar på fyrfoten, nerver, skjutningar, frysningar m.m. När två stenar återstod i omgången satt Fransson/Köhn med en skotte på knappen och dubbla guarder. Wendel/Wingfors hade inget val. – Dubbel skjutning ned på egen var enda alternativet. En svår sten som satt perfekt. Fransson/Köhn var dock inte lottlösa utan hade chansen att med en dubbel säkra SM-bronset. Man curlade inte upp riktigt och fick bita i gräset med den tråkiga fjärdeplatsen. Laget ska dock inte deppa för mycket. De har gjort en strålande turnering och det var starkt att ta sig till slutspel före långt mer meriterade motståndare. För Wendel/Wingfors var mungiporna två decimeter ovanför öronen efter ett bärgat brons.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *