SM i Mixed Dubbel 2017 avslutat

Vi gratulerar alla pristagarna till utmärkt spel och vackra medaljer under helgen. Varmt välkomna tillbaka till Göteborgs Curlinghall, förslagsvis redan i 10-13 maj 2018 då Gothenburg Skins Open avgörs.

Pristagarna

Svenska mästarna!

Final och bronsmatch (söndag kl 13)

Le Grande Finale med la crème de la crème. Bättre än så här blir det inte. Förväntningar på läktaren, nervösa men laddade spelare och drömmar om VM i Östersund senare i vår. Det var tävlingen bästa matchpass med grandiost spel med hög svårighetsgrad. I sista omgångarna märktes nerverna och spänningen på läktaren var, precis som på isen, olidlig. Curling när det är som allra bäst. Den samlade presskåren imponerades!

Final: C Noréen/P Noréen – T Westman/R Ahlberg

T Westman/R Ahlberg 2 1 1 2 1 7
C Noréen/P Noréen 1 1 3 1 6

Att Noréen/Noréen skulle vara ett av finallagen var inte otippat. De har fina meriter, stor rutin och inte minst är de duktiga curlingspelare. Finalplatsen utan tveksam välförtjänt. De mötte underdogs Westman/Ahlberg i gruppspelets första omgång och där visade upp Westman/Ahlberg sitt blankaste stål och vann rättvist med 7-4. Överlag har de spelat bra hela tävlingen och är värdiga sin finalplats.

Riskminimering var melodin i omgång 1. Ingen guard vill vi ha sa Noréen då blir det dubbel tillbaka replikerade Ahlberg och plötsligt var det öppet hus. Säker etta för Noréen på sista stenen. Pang-pangfesten fortsatte i omgång 2. Trippel hit, dubbel dit och när krutröken skingrats hade Westman en dragning för två som satt säkert. Utsökt spel för oss curlingälskare.

I omgång tre bröts mönstret med fler sten i spel. Det var som om skuggboxningen var över och fajten börjat på allvar. Noréen fick vaska sin sista för att undvika domedagen, trots att det innebar en stulen poäng. Man tog sedan bara en etta i fjärde och favoriterna var lite mot väggen i halvtid.

I femte fick en hård take från Noréen olyckliga konsekvenser. Tre egna stenar ut ur boet och liten liten matchboll för Westman/Ahlberg som dock missade lite på sin sista sten och fick nöja sig med ett. Katter har nio liv säger man, men curlingspelare har minst tio.

Sjätte omgången dominerades fint av Noréen och när man mätte in till en tredje poäng så hade pendeln svängt igen till fördel 5-4 utan sista sten.

Spännande sjunde omgång med viss katastrof-risk för Noréen som dock redde upp situationen bra och tvingade till två efter att Westman missat en svår split för tre poäng. Olidligt spännande inför sista omgången med ett ned för Noréen men favör med både sista sten och framför allt ett powerplay. Åttonde omgången var spännande och ett för recensenten märkligt val av Noréen att frysa på sin andra sten, istället för att slå bort centerguarden gjorde att omgången blev ovanligt komplicerad med för mycket sten i spel. I slutändan satt man med en svår dragning för matchen, men var för korta. Alltså skiljeomgång. I den började man med en bra frys, men kom inte riktigt till eftersom Westman/Ahlberg hela tiden kontrade allt med säkert och resolut spel. I slutändan behövde man aldrig spela sin sista sten utan kunde titulera sig svenska mästare.

Westman/Ahlberg slutade fyra i gruppspelet, men har genom hela turneringen imponerat med bra och moget spel. Segern var därför logisk. Prisutdelningen försenades eftersom paret var upptaget i segerintervjuer med Göteborgs-Posten.

Bronsmatch: M Wendel/F Wingfors – C Fransson/G Köhn

M Wendel/F Wingfors 2 2 1 1 6
C Fransson/G Köhn 1 1 1 2 5

Ridån var långt neddragen hos Wendel och Wingfors efter den tuffa semifinalförlusten och det var nog tur att det var några timmars vila innan man skulle upp i ringen med kastade handskar mot Fransson och Köhn. De senare var säkert inte så glada efter semifinalförlusten, men de har spelat fin curling hela helgen och knutigt ihop de säckar som krävts för en plats i finrummet.

Om finalens första omgång var feglir så gick lagen all-in i bronsmatchen. Kluster av stenar på fyrfoten och  ingen, inte ens spelarna, verkade veta vem som hade bästa sten. En stulen etta enades man om och sedan fortsatte dragfesten i omgång 2 fram till Wendel/Wingfors fick rätt vinklar och pangade på ett paket. Stenar åt alla håll, men deras låg kvar i mitten. Bra läst och bra utfört. Franssons sista sten var 110 % med vick perfekt bakom guard och det såg ut att tvinga Wendel att dra på fyrfoten för ett. Istället valde laget en skjutning för två som satt perfekt. Lagen visade verkligen varför de var i slutspel!

Fransson/Köhn tog en lugn etta i tredje för att satsa allt på fjärde omgången  Wendel/WIngfors bjöd in till dragspel och dans och det accepterades. Utan centergurad var det mycket vinklar åt alla håll. I slutändan var en dubbelfrusen skotte på knappen svår att få bort och ytterligare en stulen poäng för våra norrländska gäster.

Tvåan i omgång fem var psykologiskt viktig för hemmaspelarna. Ledning igen efter att gått tomhänta två omgångar och doften av brons fanns i näsborrarna.

Fransson och kompanjon Köhn är taktiskt slipade och fick powerplayed i sjätte dit de ville med tre-tempo, som inte gick att hålla. En dragning på hela boet för två poäng var ändå en bra utdelning.

Wendels/Wingfors powerplay i sjunde började bra, men efter en oväntad missad peeling av en centerguard av Wingfors var det ryggen mot väggen. Chansen fanns ändå för tre poäng men sista utslagningen curlade upp något och man fick nöja sig med en etta. Helt lika inför sista men Fransson/Köhn med favören av den viktiga sista stenen.

Sista omgången hade allt en bra curlingomgång kan önska sig. Spännande vinklar på fyrfoten, nerver, skjutningar, frysningar m.m. När två stenar återstod i omgången satt Fransson/Köhn med en skotte på knappen och dubbla guarder. Wendel/Wingfors hade inget val. – Dubbel skjutning ned på egen var enda alternativet. En svår sten som satt perfekt. Fransson/Köhn var dock inte lottlösa utan hade chansen att med en dubbel säkra SM-bronset. Man curlade inte upp riktigt och fick bita i gräset med den tråkiga fjärdeplatsen. Laget ska dock inte deppa för mycket. De har gjort en strålande turnering och det var starkt att ta sig till slutspel före långt mer meriterade motståndare. För Wendel/Wingfors var mungiporna två decimeter ovanför öronen efter ett bärgat brons.

Seminfinalerna (söndag kl 9:00)

Söndag och morgonstund har kanske inte guld i mun, men väl finalplatser på spel. Det märktes och lagen laddade inför matchen i smågrupper. Först träning och sedan ut i hetluften, eller kanske snarare kalluften. Spelarna frös så matchen fick dra igång 8:55! Allt för att inte orsaka skador.

Wendel/Wingfors – Westman/Ahlberg

T Westman/R Ahlberg 2 4 1 1 x 8
M Wendel/F Wingfors 1 2 2 x 5

Tät första omgång med mycket sten på fyrfoten. Känslan i mitten av omgången var att ingen av lagen trodde på mer än ett Wendel/Wingfors poäng och så blev det också.

I omgång 2 blev det sten bakom teelinjen och när Wingfors drog en frysning på knappen kändes sig Westman/Ahlberg tvingade att skjuta ned guarden för att öppna upp. Det gjorde man strålande och omgången svängde. Skam den som ger sig och en ny frysning levererades av Wendel/Wingfors och tillbaka igen med pressen. En lite olycklig sista sten från Wendel/Wingfors ändrade om vinklarna och det låg laddat för en projektil över banan. Crasch boom bang och plötsligt två Westman/Ahlberg-poäng i kassen.

Tjusningen med mixed dubbel är att allt kan hända och det nästan alltid är mycket sten i spel. Omgång 3 var inget undantag och det lassades in sten på sten i åttfoten. Problemet var att de flesta gula (Westman/Ahlberg) låg framför tee, medan de röda mest fungerade som ryggar bakom. Fin sista träff av Westman och plötsligt satt Wendel och Wingfors med en svår sista sten mot fyra. Isen curlade våldsamt och man gick upp i guard. En stulen fyra sved och i det läget hade Westman/Ahlberg fot på finalbanan.

Att lära sig av misstagen är en viktig egenskap och i omgång 4 var det istället Wendel/Wingfors som la sig framför tee med motståndarna som ryggar. Vinklarna var dock inte så fördelaktiga och efter att centerguarden var borta började take-festen. När notan sedan skulle fördelas visade det sig att det låg en gul Westman/Ahlberg sten kvar på knappen och kroppsspråket hos de båda lagen visade tydligt vilka som var harmoniska och vilka som hängde lite med huvudet. I femteomgången var vinklarna äntligen fördelaktiga för Wendel/Wingfors och man kände lukten av tre poäng. En lite olycklig sista sten som sattes ut och vips var det ännu en stulen poäng och matchen kändes avgjord redan efter fem omgångar.

Tvåan i sjätte omgången powerplay var förstås bra, men otillräcklig och omgång sju såg Göteborgs-Jedikrigarnas återkomst med stulen tvåa trots motståndarnas powerplay och ljuset som varit släckt ett tag tändes plötsligt. Då krävdes tre stulna för skiljeomgång. Svårt men inte omöjligt. Sista omgången bjöd på fint spel. Westman/Ahlberg spelade taktiskt klokt och tillät inga guardar. Wendel/Wingfors spelade strålande men räckte inte hela fram. När man spelat sin sista sten låg man bara med två med handskakning som följd.

Noréen/Noréen – Fransson/Köhn

C Noréen/P Noréen 1 2 2 4 x 9
C Fransson/G Köhn 1 1 2 x 4

Spännande första omgången med chanser för båda lagen att koppla ett litet grepp i relativt öppet bo.  Noréens sista sten knackade olyckligt in motståndarna till en stulen poäng. Det är ofta den typen av förstaomgångar man behöver för att kunna slå bra lag. Framgångsvågen fortsatte i omgång två med ny press på rutinerade Noréen. Betoning på rutinerade och med en fin dubbel var Noréen med i omgången igen. Det är dock tydligt att Fransson och Köhn är av det hårdare slaget och lät sig inte nedslås utan drog bakom de dubbla guarderna för att stjäla ytterligare en poäng.

I omgång tre dinglade våra unga vänner mot repen och stor risk för både två och tre poäng i baken. En gnutta flyt och missad sista dragning gjort att man kom undan med en etta i baken och favören av sista stenen till omgång fyra.

Att hantera en motgång rätt är viktigt i curling och den korta dragningen i omgång 3 fungerade som bränsle för Noréen/Norréen i omgång fyra. Två stulna poäng och plötsligt var den dåliga starten en 3-2 ledning i halvtid.

I omgång 5 fick man känslan att Noréen/Noréen plockat fram finessliret och tog ett fast grepp om fyrfoten och släppte det aldrig. Två stulna till och i det läget kändes det som att Fransson/Köhn behövde trolla lite för att vända matchen. Svaret blev ett powerplay i omgång sex. Det kändes som ett klokt val man splittade snabbt boet med två-tempo. Det var bud på mer, men en stabil tvåa och säkert skönt för Fransson/Köhn att vara tillbaka på poängtavlan efter några omgångars frånvaro.

Sjunde omgångens stora behållning var en tangering och träff med fem-sex fots vick av Per Noréen. Dubbel, tre-tempo och publikfrieri i ett. Om det inte varit så att han redan innan spelat turneringens sten med sin förra femfotsvicksdubbel hade man utnämnd denna till turneringens sten. Att hämta sig efter en sån sten är mentalt jobbigt och en för kort frysning gav Camilla Noréen chansen att dra för fyra och sätta den slutgiltiga spiken i Fransson och Köhns kista.

Matchpass 7 – Lördag kl 19

Sista matchpasset kändes lite avslaget eftersom de fyra slutspelslagen var klara innan och dessutom mötte varandra inbördes. Det var alltså mest prestige och positionerande inför slutspelet som stod på spel, men det dög gott och vi bjöds på fin curling.

Bana 1: Westman/Ahlberg – Fransson/Köhn

T Westman/R Ahlberg 1 2 2 1 6
C Fransson/G Köhn 2 2 2 2 8

Tät start med mycket guarder i spel första två omgångarna. Snopet slut på en spännande andraomgång då sista stenen skar. Det har inte varit mycket av den varan under tävlingen, så när det händer känns det extra trist. Att släppa en tvåa är dock inte the end of the world utan bara att kötta vidare. Fransson/Köhn spelade stundtals bra och satte press i omgångarna, men var ibland lite korta på dragningarna. 4-3 i halvtid med hammaren i högsta hugg är dock ett utmärkt läge.

Det är vanligt med två raka powerplay under andra halvan av matchen och så även denna gång. Lagen turades om att följas åt med mestadels tvåor, men ettan i sjunde gjorde att det var lika inför sista omgången men fördel Fransson/Köhn i kraft av den livsviktiga sista stenen. Där tog man även kommandot direkt med två sten i boet. Trots flera bra lägen fick Westman/Ahlberg inte riktigt till något läge och missade avgörande dragningar. Sista stenen behövdes inte ens spelas utan Fransson/Köhn kunde öppna segerchampagnen och njuta av segerns sötma.

Bana 2: Wendel/Wingfors – Noréen/Noréen

M Wendel/F Wingfors 1 1 2 1 x 5
C Noréen/P Noréen 3 3 1 x 7

I SVTs tablå läste man ett de skulle sända Toppmötet och vi var nog många som såg fram emot att se matchen på statlig television. Besvikelsen var därför stor när det var Jan Eliasson som dök upp i TV-rutan och inte en sändning från SM i Mixed Dubbel.

Full fart direkt i omgång 1 där Wendel/Wingfors hux flux mötte fyra i boet på sin sista sten, utan favör av sista sten. En bra frysning och bara en trea i baken kändes som att ha kommit undan ett riktigt rallarslagsmål med bara ett blått öga. En tillknäppt andra omgång med fyrfoten full av sten gjorde att Wendel tvingades vaska sin sista sten för att inte ställa till det. Att ta en med sista sten och släppa tre utan är ingen hållbar taktik. Kanske var det tips från coach Dan-Ola Eriksson som gjorde att Wedel/Wingfors bröt den dåliga trenden även om man fortsatte att tappa poäng. En supertrippel i omgång 6 kändes som en liten vändpunkt, men det var just en liten en. – Noréen/Noréen var på spelhumör och bjöd inte på mycket.

Vi gissar att Wendel/Wingfors inte gråter floder av förlusten, men att Noréen och Noréen känner sig nöjda med att visa ungdomarna att gammal är äldst inför semifinalerna. Är det att sticka ut hakan för mycket om man tror att de möts igen i finalen?

Bana 3: Heldin/Lindström – Carlsson/Sjöberg

J Heldin/K Lindström 2 1 1 1 1 x x 6
S Carlsson/A Sjöberg 1 x x 1

De förhandstippade topplagen kämpade om en tabellens femte eller sjätte plats. Säkert inte vad de tänkt sig, men på isen syntes ingen återhållsamhet även om man från läktaren kunde ana en och annan vänskaplig gliring mellan spelarna som man säkert inte sett om en slutspelsplats varit på agendan.

En tvåa i första följdes av kinesiska muren bakom tee i andra. Man kunde dra med valfri fart och valfri riktning och ändå landa rätt. Inte ofta sånt inträffar. Det var ofta läget såg bra ut för Carlsson/Sjöberg men utdelningen blev mager. Frågan var om ett powerplay i sjätte kunde vända den dåliga trenden och svaret blev ett tydligt nej. En ny etta i baken och det fick räcka tyckte Carlsson/Sjöberg och hissade vit flagg.

Bana 4: Wikars/Winther – Norrbelius/Linander

L Wikars/A Winther 1 1 1 1 1 x 5
I Norrbelius/L Linander 1 1 x 2

Mängder med sten i spel från början och kul för publiken. I andra omgången öppnades inte himmelens portar men väl en mellan två guarder där lagen turades om att skicka ned stenar. Bäst på det var Wikars/Winther som inkasserade andra raka enpoängaren som sedan blev tredje i ny spännande omgång med sten i spel och fina dragningar. Mycket sten i spel tyder ofta på bra spel, få poäng och få spektakulära stenar.  Man spelar som om man sprang ett maratonlopp snarare än 100 m, vilket båda lagen verkade ingått en tyst överenskommelse om.

En intressant incident inträffade i omgång fem där en hård utslagning resulterade i att stenar hamnade i rörelse i boet med hjälpa av kroppsdelar snarare än ren stenkraft. Domare Lindgren fick kallas till konferensen och bistod med en bra lösning.

Ettorna fortsatta att hängas på poängtavlan, men oftare till Wikars/Wither än vad som ingick i Norrbelius/Linanders game plan. 5-2 upp med favör av sista sten och powerplay kändes stensäkert. Det var det också och trots flera försök att röra till spelet med mycket stenar så var det aldrig någon fara på taket.

 

Slutspelslagen klara

Med en gruppspelsomgång kvar är alla slutspelslagen klara. Gruppsegrare blir Wendel/Wingfors med 6-0. Fransson/Köhn, Noréen/Noréen och Westman/Ahlberg står alla på 4-2. Inga övriga lag kan nå upp till bättre än 3-4.

I sista omgången möts de fyra slutspelslagen inbördes för att avgöra rangordningen för slutspelet. Övriga fyra lag gör upp om placeringarna inbördes.

Westman/Ahlberg – Fransson/Köhn

Wendel/Wingfors – Noréen/Noréen

Heldin/Lindström – Carlsson/Sjöberg

Wikars/Winther – Norrbelius/Linander

 

Matchpass 6 Lördag 14:00

Kaos utspelade sig under lördagsförmiddagen i hallen. Det var dock inte deltagarna som stod för den, de är fromma som sovande lamm. Istället var det invaderande föräldrar med handbollsspelande barn som dök upp i hallen. Handbollscupen i hallen bredvid hade ingen cafeteria (man kan ana att arrangörskommittén inte får förnyat förtroende efter en sån miss) och desperata hungriga barn och kaffetörstande föräldrar sökte lösningar i curlinghallen. Nytt publikrekord för helgen med andra ord.

Inför matchstart kommenterade Tävlingsledare Spiik: ”Kompetensen att hålla tiden varierar mellan lagen. Ambitionen är att matcherna ska ta 1 h 45 min, omgångarna 13 minuter och 60 sekunders betänketid mellan stenarna i snitt”. Ord och inga visor alltsåVi får se om det ger resultat eller om tuffare sanktioner är på väg. Spiik är hård men rättvis. Inte ens hemmaspelare har någon fördel.

Nu börjar gruppspelet närma sig slutet och tydliga trender finns såklart. Lagen i toppen vill positionera sig för slutspelet och flera av de lägre rankade lagen behöver vinna nu för att ha chans på slutspel.

Bana 1 S Carlsson/A Sjöberg vs C Noréen/P Noréen

S Carlsson/A Sjöberg 1 1 3 1 6
C Noréen/P Noréen 1 1 1 2 5

Carlsson/Sjöberg är säkert missnöjda med sin insats hittills med flera knappa förluster och borta från slutspelet, medan Noréen/Noréen hämtat sig från sin inledande förlust och byggt ett säkert staket efter det. Mätning första för en poäng och det kändes som om lagen kände på varandra inför större uppgifter. Vi fick se mycket granit på banan (och då pratar vi inte bara klubbtillhörighet) men få poäng. Ett säkert tecken på högklassigt spel med få misstag. I fjärde fick Carlsson/Sjöberg in en fryst skotte på knappen som man kände sig tvingade att gardera. Efter en liten övercurl klev missil-Per Noréen fram och plötsligt var den frysta skotten ett minne blott. Inget att nedslås av dock utan bara att mala på och man tvingade Noréen att fullsopa en sista dragning för att säkra ett poäng. 2-2 i halvtid alltså.

Första stulna i omgång fem och powerplayed i sjätte för Carlsson/Sjöberg betalade sig bra med tre poäng efter en fin mjuk utslagning på sista stenen. Två upp för Carlsson/Sjöberg med två omgångar kvar alltså, men utan powerplay. Powerplay i sjunde gav två Noréen-poäng och helt lika inför sista omgången men med hammaren i bältet för Carlsson/Sjöberg.

Sista omgången var spännande. Först perfekt rundning av Noréen med kontring av Carlsson med en supertick. När det var dags för matchens sista sten var förutsättningarna glasklara. En dragning på fyrfoten och segern var klar för Carlsson/Sjöberg. Korta eller långa och ännu en svidande förlust. I såna lägen skiljs agnarna från vetet, proffsen från amatörerna, vinnarna mot förlorarna (ni fattar grejen). Hur det gick? – Iskall dragning mitt på tee.

Bana 2 T Westman/R Ahlberg vs I Norrbelius/L Linander

T Westman/R Ahlberg 4 1 2 5 x x 12
I Norrbelius/L Linander 3 1 x x 4

Smakstart med en fyra i första sa Bill. Smakstart var ordet sa Bull. De pratar då förstås om Westman/Ahlberg som direkt kopplade greppet om matchen. Norrbelius/Linander har spelat bra i turneringen men haft lite stolpe ut hittills. Efter trean i tredje var man på banan igen. I fjärde var fyrfoten täckt av gula stenar (Westman/Ahlberg) och en ruin såg ut att öppna sig med storbo på gång. Man löste det dock bra med att slå ut sten men fick ändå ge ifrån sig en kostsam tvåa och det var dags för powerplay i två raka omgångar. När Continental Cup går i Las Vegas så har man bikiniflickor som håller upp en skylt med ordet ”powerplay” på så att publiken ska förstå vad som händer. Något sådant är dock inte en del av arrangemanget här.

Utfallet av powerplayen blev en Norrbelius/Linander-poäng medan Westman/Ahlberg höstade in hela fem pinnar. Underläge 12-4 med två omgångar var för mycket och protokollen signerades under vänskapliga former. Westman/Ahlberg ligger i pool position för slutspelet.

Bana 3 C Fransson/G Köhn vs L Wikars/A Winther

C Fransson/G Köhn 2 1 1 1 4 x 9
L Wikars/A Winther 1 1 x 2

En för slutspelet viktig match. Wikars/Winther gick in under galgen med krav på två raka vinster för att nå slutspel, medan Fransson/Köhn gick in i dagen med bra slutspelsläge men tuff lottning.

Det börjar lugnt men snart tar det fart och Fransson/Köhn tar greppet med två.  Stenarna flyger när Wikars/Winther slår gång på gång med det biter inte och snart kommer det två ettor i Franson/Köhns färger. Fjärde omgång får ett lugnare och det blir trångt i boet. Wikars/Winther  säkrar upp och tar sin första poäng i matchen.  Det dröjer dock inte länge och Fransson/Köhn svarar med att själva ta ett i femte omgången.  I sjätte bjuds vi på en vacker dragning från Fransson/Köhn mot locket som tidigt i omgången sätter press på deras motståndare. Men inte skrämmer det Wikars/Winther då de med den snygg skjuts själva tar plats i mitten och på så sätt säkrar en etta. Etta räcker dock inte hela vägen och efter en smärtsam fyra i sjunde omgången var det bättre att ladda för sista gruppspelsmatchen istället för att jaga ett bortflyende byte.

Bana 4 M Wendel/F Wingfors vs J Heldin/K Lindström

M Wendel/F Wingfors 2 4 1 1 8
J Heldin/K Lindström 2 1 1 1 5

Spännande match i förhandssnacket. Heldin/Lindström är säkert inte så nöjda med turneringen hittills med bara 2 av 5 vinster. Slutspelsdrömmen levde dock fortsatt men då krävdes vinst mot hittills omutbara Wendel/Wingfors som gått från klarhet till klarhet.

Det blir snabbt trångt runt locket. En bomb för rensning från Hedin/Lindström och stenar flyger.  Hälften vunnet, men allt försvunnet och Wendel/Wingfors startar matchen med två. Kontring direkt med två tillbaka och sedan var man tillbaka på ruta noll. Det är två hårdslående lag och det var många skjutningar och dubblar med blandad utdelning. Omgång tre bjuder på fint spel från båda lagen och Hedin/Lindström  går segrande ur med en extra etta på poängtavlan. Som svar lägger Wendel/Wingfors sten på sten in  i boet som  leder till en välsmakande fyra och man sitter i förarsätet. Heldin/Lindström är dock hårda som stål och viker sig inte för sånt utan jobbar sig tillbaka in i matchen. I slutändan kommer man till en svår sista sten där man behöver spela en träff på egen sten och vick in på fyrfoten för att rädda två och skiljeomgång. Ett bra försök men inte tillräckligt. Surt sa räven om rönnbären för Heldin/Lindström som missar slutspelet. Sött är gott sa Wendel/Wingfors som därmed säkrat gruppsegern.

Matchpass 5 Lördag 09:00

 

I Norrbelius/L Linander vs J Heldin/K Lindström

I Norrbelius/L Linander 0 1 1 1 x 3
J Heldin/K Lindström 1 3 4 x 8

Första omgången börjar med några stenar centralt i boet och en vägg av guarder framför, J Heldin/K Lindström tar en poäng i första omgången.
I andra omgången börjar det som första med många stenar i boet men en utslagning mitt i omgången lämnar endast två av J Heldin/K Lindströms  stenar kvar vid 4 foten men en rensning med näst sista sten i omgången tömmer boet och J Heldin/K Lindström missar dragningen för ett poäng. En i mixed dubbel ovanlig 0 omgång är ett faktum.
Efter 5 omgångar har J Heldin/K Lindström  ett litet grepp om matchen efter en 3 poängare och en ledning med 4-2.
I slutet av 6:e omgången gör J Heldin/K Lindström en mycket snygg dubbelutslagning och ligger med två poängstenar, J Heldin/K Lindström tvingas till en dragning för att få en etta, vilken de sätter nästan rakt på knappen. Med 4-3 efter 6 omgångar är det en mycket spännande match.
Efter en 4 i 7:e omgången tackar I Norrbelius/L Linander för sig och J Heldin/K Lindström vinner med 8-3

S Carlsson/A Sjöberg vs L Wikars/A Winther

S Carlsson/A Sjöberg 1 1 1 3 6
L Wikars/A Winther 1 1 2 2 2 8

Även bana 2 öppnar poängsnålt med ett poäng till röda laget.
Tidigt i omgång 2 får S Carlsson/A Sjöberg två stenar bra placerade men Wither gör en snygg knackning och lägger sig skotte bakom flera av S Carlsson/A Sjöberg guarder. En riktigt snygg dragning knackar bort S Carlsson/A Sjöberg skotte och lämnar två gula på 4 foten, dessa är dock öppna och L Wikars/A Winther gör en snygg slagning och hamnar som bästa sten. S Carlsson/A Sjöberg får en svår dragning för 1 poäng som de missar och L Wikars/A Winther stjäl 1 poäng.
L Wikars/A Winther spelar stabilt idag och har ett visst grepp om mathcen genom att ha vunnit 3 av 4 omgångar, om än med låga poäng. L Wikars/A Winther fortsätter spela med snygga utslagningar och gör en dubbel som lämnar sin egen sten som skotte och sätter press på S Carlsson/A Sjöberg, ytterliggare en dubbel rensar boet och S Carlsson/A Sjöberg får koncentrera sig på att hålla rent för att de inte skall bli många poäng i omgången och lyckas så väl att de till och med stjäl en poäng genom en missad knackning.
Innan sista omgången leder Wikers/Winther med 6-3 efter en 2:a i 7:nde omgång, det var tight och mätning om vilken sten som låg 3:a.
S Carlsson/A Sjöberg hugger en 3:a i sista omgången och tvingar fram en skiljeomgång som präglas av kamp om knappen.  L Wikars/A Winther lyckas med matchens sista sten trycka bort S Carlsson/A Sjöbergs skotte och vinner matchen. En spännande kamp.

T Westman/R Ahlberg vs Lag M Wendel/F Wingfors

T Westman/R Ahlberg 1 1 1 3
M Wendel/F Wingfors 1 1 1 1 1 5

Lag M Wendel/F Wingfors tar en poäng i första omgången trots att det mot slutet låg många stenar i boet de sätter press på motståndarna med en skotte som ligger väl skydda, med sin sista sten måste T Westman/R Ahlberg göra en svår dubbel, vilket misslyckas och gör röd en stulen 1:a.
M Wendel/F Wingfors fortsätter att stjäla poäng och har efter 4 omgångar tagit fyra enpoängare. Spelet definieras av mycket snygga dragningar och frysningar från M Wendel/F Wingfors.
T Westman/R Ahlberg laget ligger med 4 poängstenar när det är dags för omgångens sista sten, M Wendel/F Wingfors tvingas släppa en poäng och reducering till 4-2.
Med sista sten i matchen tvingas M Wendel/F Wingfors till en svår knackning för att undvika skiljeomgång, knacken lyckas med minsta möjliga marginal och efter mätning döms M Wendel/F Wingfors sten som skotte och matchen slutar 3-5.

C Fransson/G Köhn vs C Noréen/P Noréen

C Fransson/G Köhn 2 2 1 1 6
C Noréen/P Noréen 1 1 1 3 2 8

Spelet öppnar offensivt med många stenar i boet redan i första omgången men trots detta blir det bara 1 poäng för C Noréen/P Noréen .
Spelet är jämnt och det är kamp om varje poäng, mitt i matchen är det ledning för C Fransson/G Köhn med 4-3 även om C Noréen/P Noréen har vunnit fler omgångar.
I slutet av 6:e omgången tar C Noréen/P Noréen 3 poäng kvitterar matchen och går upp i ledning med 6-4, de har nu en fördel med att ta poäng i jämna omgångar mot slutet och har stor chans för sista sten i sista omgången.
C Fransson/G Köhnhar gnagt sig ikapp och tvingar fram en skiljeomgång genom att stjäla en etta. Till slut vinner C Noréen/P Noréen skiljeomgången med 2 stenar och matchen.

Fyra lag med slutspelskänning

Efter fredagens spel och fyra av sju gruppspelspass har fyra lag kopplat grepp om slutspelsplatserna. I tops har vi Wendel/Wingfors på maximala 8 p följt av Fransson/Köhn, Noréen/Noréen och Westman/Ahlberg som har 6 p. Efterföljande lag står på två poäng eller mindre och behöver troligen vinna allt imorgon lördag för att nå slutspelet. Tabellen